Wycieczka do Wiejskiej Zagrody w Konarzewie na warsztaty ekologiczne - Od ziarenka do bochenka
19 września uczniowie klas 1e i 3a uczestniczyli w wycieczce do Zagrody Ekologicznej w Konarzewie.
Właściciele zagrody pokazali uczniom proces powstawania chleba oraz opowiedzieli o pracy rolnika dawniej i dziś.
Przy użyciu cepa dzieci młóciły zboże, a następnie, używając dużego sita, oddzielały nasiona od plew.
Wielu przeżyć dostarczyło bronowanie ziemi na polu i przejażdżka wozami.
W ramach zajęć uczniowie wygniatali ciasto i formowali chlebki, które po upieczeniu zabrali do domu.
Nie zabrakło oczywiście wiejskiego posiłku - chleba ze smalcem, z powidłami jabłkowymi i z miodem.
Po dniu pełnym wrażeń i pobycie na łonie natury uczestnicy warsztatów wrócili zadowoleni do domu.