Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wycieczka do Wiejskiej Zagrody w Konarzewie na warsztaty ekologiczne - Od ziarenka do bochenka.

W piątek, 29 września uczniowie klas 3a i 3b uczestniczyli w wycieczce do Zagrody Ekologicznej w Konarzewie.

Właściciele zagrody pokazali uczniom proces powstawania chleba oraz opowiedzieli o pracy rolnika dawniej i dziś.

Każdy z uczestników miał okazję trzymać w ręku cep i oddzielić ziarno od plew.

W ramach zajęć uczniowie wygniatali ciasto i formowali chlebki, które po upieczeniu zabrali do domu.

Wielu przeżyć dostarczyło bronowanie ziemi na polu, wykopki ziemniaków oraz szatkowanie i ugniatanie kapusty.

Nie zabrakło oczywiście wiejskiego posiłku - chleba ze smalcem i powidłami śliwkowymi.

Gospodarze ugościli nas również domową aromatyczną zupą pomidorową.

Przed powrotem do domu zostaliśmy poczęstowani ziemniakami z ogniska i pyszną surówką z kiszonej kapusty.

Pogoda i humory tego dnia dopisały.

Po dniu pełnym wrażeń i pobycie na łonie natury wróciliśmy zadowoleni do domu.