Wycieczka do Wiejskiej Zagrody w Konarzewie na warsztaty ekologiczne - Od ziarenka do bochenka.
W piątek, 29 września uczniowie klas 3a i 3b uczestniczyli w wycieczce do Zagrody Ekologicznej w Konarzewie.
Właściciele zagrody pokazali uczniom proces powstawania chleba oraz opowiedzieli o pracy rolnika dawniej i dziś.
Każdy z uczestników miał okazję trzymać w ręku cep i oddzielić ziarno od plew.
W ramach zajęć uczniowie wygniatali ciasto i formowali chlebki, które po upieczeniu zabrali do domu.
Wielu przeżyć dostarczyło bronowanie ziemi na polu, wykopki ziemniaków oraz szatkowanie i ugniatanie kapusty.
Nie zabrakło oczywiście wiejskiego posiłku - chleba ze smalcem i powidłami śliwkowymi.
Gospodarze ugościli nas również domową aromatyczną zupą pomidorową.
Przed powrotem do domu zostaliśmy poczęstowani ziemniakami z ogniska i pyszną surówką z kiszonej kapusty.
Pogoda i humory tego dnia dopisały.
Po dniu pełnym wrażeń i pobycie na łonie natury wróciliśmy zadowoleni do domu.