Warsztaty – kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna to połączenie sztuki kulinarnej z nauką o procesach chemicznych i fizycznych, jakie zachodzą podczas gotowania. W rezultacie powstają nietuzinkowe dania o wyjątkowo intensywnym smaku i oryginalnym wyglądzie.
21 maja uczniowie z klas 4c, 5b i 5c uczestniczyli w warsztatach podczas których prowadzący wykorzystali nowoczesne techniki kulinarne, a także fascynujące aspekty kuchni molekularnej, aby pokazać, jak nauka może być zastosowana w codziennym gotowaniu.
Podczas pokazu, zaproszeni kucharze miksowali owoce, a następnie mrozili je przy użyciu ciekłego azotu. Było to zaskakujące doświadczenie i pokazujące, że lody można przygotować zaledwie w kilka minut.
Piękna pogoda sprzyjała warsztatom, a lody truskawkowe ze słodkimi dodatkami smakowały wyśmienicie.
Warsztaty kuchni molekularnej dla dzieci były też okazją do rozbudzania zainteresowań kulinarno - chemicznych